RSS Feed

Inglorious Basterds ai noştri (I)

vezi toate articolele de
09 Mar 2010 la 13:01 5 comentarii 624 vizualizari.

Prima dorinţă împlinită pe anul astă: o statuetă pentru Christoph Waltz care pentru mine a jucat “rolul principal” în pelicula lui Tarantino. N-am apucat sa văd toate filmele nominalizate anul ăsta la Oscar şi nici n-am făcut predicţii, nici pariuri ca anii trecuţi, dar mi-a plăcut la nebunie prestaţia austriacului.

Dacă mi-am imaginat vreodată un colonel nazist cu siguranţă a arătat ca Herr Hans Landa şi n-aş putea să-mi explic cum, dar pentru mine personajul pare întruchiparea das-in-der-Welt-sein (existenţei-în-sens-fiinţial), asta poate pentru că m-au fascinat dintotdeauna existenţialistii, dar n-am apucat să termin Sein und Zeit (Fiinţă şi timp) a lui Heidegger. Am început-o acum 7 ani şi după premiera poveştii lui Tarantino m-am decis s-o iau de la capăt în ideea că voi întelege cu alţi ochi (sau mai exact voi reuşi să înţeleg) fiinţarea autentică propovaduită de filosoful neamţ şi ilustrată de personajul lui Waltz – cel puţin pe mine m-a dus cu gândul la carte şi nu ştiu dacă a fost  vreo simbolistică intenţionat strecurată în scenariu de maestrul scenelor însângerate de la Hollywood.

Waltz m-a mai dus cu gândul la ceva, o fotografie veche uitată demult într-un raft vechi de bibliotecă, alături de o bucată de hârtie aproape roasă şi ştearsă. Din rama îmi zambeste un alt inglorious, un Ion decorat şi înrolat în regimentul 3 Roşiori de munte. De pe hârtie imi grăiesc două vorbe zgâriate cu pana la lumina galbenă a lumânării: Giuriu sa apăr glia neamu credinţa şi probabil “Alteţa Sa regele”. Nu ştiu exact ce-a vrut ofiţerul să scrie. Poate era jurământul de înrolare. Habar n-am care-i povestea, între timp s-a şters, iar bunica s-a născut după ce tatăl ei “a fost chemat la oaste”.

Neamul l-a apărat până l-au prins ruşii, l-au trimis în lagăr nu se ştie unde, când şi nici cum a închis ochii. Dar bunica n-a ştiut decât târziu. Au trecut nemţii, apoi ruşii şi seceta pe lânga casa ei. Într-un târziu a aflat că ofiţerul nu mai vine. A rămas cu omul din poză care a clădit hanul, o moară cu noroc necuprinsa de flăcări, dar pustiită de seceta din ‘47..

(va urma)

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 5 comments
 • 1

  ioana, ma tem ca cei de felul lui landa nu prea se indeletniceau cu subtilitatile din heidegger. intotdeauan m-am intrebat de ce traduc romanii intotdeauan asa complicat limba germana, limba mea materna. de fapt si kant si hegel si heidegger nu suna asa complicat in germana. de ce sa traduci das in der welt sein prin existenta in sens fiintal? ouau! da fiintzarea in lume sau sa fi in lume suna nefilozofic in urechule romanesti? ai dreptate waltz a facut un rol excelent, a legat filmul impreuna, fara landa asa cum a fost facut d ewaltz practic nu era filmu asta. da waltz l-a facut pe landa sa se potriveasca perfect in cadrul lui tarantino nu ca ala ar fi fost arhetipul nazistului. crede-ma am cunoscut destui fosti nazisti din ww2 aici si sint mult altfel.

 • 2

  sa intzeleg: aminteshti de un stra-bunic mort in PRIMUL razboi mondial.omorat se pare de catre RUSHI.toate astea in timp ce elogezi un personaj fictiv care l.a executat pe Hitler,cel mai mare dushman al rushilor.shi ne mai miram ca Antonescu e demonizat. cred ca eshti putzin confuza,nu din cauza strabunicului, a lui hitler,nici macar din cauza rushilor.cred ca din vina altora,asha se intampla cand ascultzi o propaganda care itzi spune cine e binele shi raul.hitler a fost rau pentru unii,a fost rau pentru rushii care tzi.au omorat strabunicul.sau poate strabunicul tau a fost evreu,caz in care ai dreptate.

 • 3

  asha e cand luam partea altora.strabunicii noshtrii au murit in razboi,nimeni nu shtie unde,altzii s.au ales cu filme elogioase shi monumente ,dubioase deopotriva.

 • 4

  @otto posibil sa complicam lucrurile fara rost, mi s-a recomandat sa-l citesc pe heidegger in germana, mai degraba decat traducerea in romana a lui liiceanu :D N-am pretentia ca “traducerea” a fost tocmai buna, incercam sa sugerez ca e ceva mai mult decat simplul fapt de “a fi in lumea asta”, ca este un a fi ce sta sub semnul cautarii unui sens (pornind de la ideea ca omul nu este fiinta autentica, ci devine intr-un orizont temporal in functie de urmele pe care le lasa). Dincolo de soldatul lipsit de scrupule mie mi s-a parut ca Landa isi cauta sensul: alege intai “sensul” dat de Hitler de a purifica rasa, pentru a sfarsi impotriva lui si a alege alt sens (asta mi-a spus mie personajul). Cat despre cartea lui Heidegger planuiesc s-o iau de la capat pentru ca mi-as dori s-o inteleg.

  Ioana Piscociu
  2010-03-09 22:28:35 | Raporteaza
 • 5

  @codder stra-bunicul a murit in al II-lea razboi mondial, iar filmul doar mi-a amintit de povestea lui. N-as zice ca admir personajul, ci omul care l-a intepretat magistral, personajul Landa doar ma duce cu gandul la cartea lui heidegger si la existentialisti, ma face sa ma intreb ce i-a motivat comportamentul, cat a fost doctrina si cat cautarea sinelui, ce rol a avut angoasa in toate astea, etc.

  Ioana Piscociu
  2010-03-09 22:35:48 | Raporteaza

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook
iOana de la iPod, iPhone, iPad, iTunes..
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!