RSS Feed

A fost sau n-a fost…

vezi toate articolele de
17 Dec 2012 la 07:21 49 comentarii 1396 vizualizari.

În fiecare an, în perioada asta, se comemorează victimele Revoluției din 1989. Înțeleg asta. În continuare însă nu pot să înțeleg cum e posibil ca la nivel national să existe aproape 200 de asociații ale revoluționarilor din decembrie 1989, aproximativ 70 dintre acestea având dreptul de a elibera certificate de revoluționar. Probabil vă amintiți că în vara anului trecut a fost scandalul cu cele aproape 100 de certificate de revoluționari care au fost declarate nule după ce s-a descoperit că deținătorii acestora făcuseră poliție politică. Au mai rămas însă mulți, foarte mulți revoluționari cu acte în regulă care au văzut Revoluția doar la televizor și căldurică și care în continuare se laudă cu mărețele lor acte de vitejie. Mă enervez de fiecare dată când aud spre exemplu de revoluționarii din Satu Mare (conform Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor – aici).
Satu Mare face parte dintre acele cinci județe, alături de Botoșani, Maramureș, Vaslui și Teleorman în care nu s-au înregistrat victime civile ale Revoluției). Sunt la fel de penibili ca cei din filmul lui Corneliu Porumboiu – A fost sau n-a fost.

Eram copil în 89. Cu toate acestea, Revoluția pentru mine a fost un eveniment memorabil, nu pentru că aș fi participat direct ci pentru că fratele meu, Victor, era student la Timișoara și a participat cât se poate de direct deși nu se consideră erou. Desigur, n-am să intru în amănunte prea multe despre atmosfera din casa noastră în momentul în care părinții mei au aflat ce se întâmpla la Timișoara (da, ascultau pe furiș, ca toată lumea, știrile din afară). N-am să povestesc nici despre directorul de atunci al școlii(și despre funcțiile lui de acum) unde ei predau, cel care în ședința de urgență dintr-una dintre acele zile le-a spus tuturor (deși știa că ai mei au un copil care foarte probabil era în Piața Operei, deși eram vecini de scară) că speră ca huliganii din Timișoara să fie pedepsiți cu toții pe măsură. Trebuie însă să povestesc despre cum frate-meu plecase de la bunicii mei timișoreni spre Satu Mare (după cum îi mințise grațios pe aceștia) iar acasă n-a mai ajuns, cum mama care vorbise cu bunicii era disperată pentru că el îi spusese că rămâne la Timișoara, acasă la bunici și în siguranță. Şi uite aşa, Victor nu era de găsit nicăieri. Undeva, prin 20 decembrie, la noi acasă, atmosfera devenise una extrem de încordată. Cred că acesta este motivul pentru care țin minte totul atât de clar: mama plânsă prin colțuri, tata încercând să fie tare și ieșind prin comună de unul singur cu un steag tăiat în timp ce alți oameni adulți ne compătimeau pe toți – mai mult sau mai puțin sincer. Televizorul urla iar imagini cu oameni împușcați și morți se difuzau non stop. Primeam prăjitură și suc de la vecini, veneau persoane străine mie în vizită și doamnele aveau ochii roșii ca ai mamei iar domnii ridicau tonul și pumnii amenințător față de un cineva – care pentru mine personal – avea o aură de invincibil și intangibil. Înțelesesem din toate acestea (deși nimeni nu părea să aibă timp să-mi explice de ce) că Kuki (pentru că așa îl alintam pe Victor) a intrat într-o încurcătură inimaginabil de mare din care nimeni nu știa dacă o să mai iasă. A apărut înspre final, într-o noapte, câteva zile după, când lumea începuse deja să numere victimele și legendele cu cei despre care nimeni nu mai știa nimic, corpuri dispărute din spitale și gropile comune măreau panica din cinci în cinci minute. Nu pot să povestesc cum a decurs revederea pentru că aș deveni melodramatică…

Ani buni după eveniment am început să înțeleg mai multe, pe măsură ce creșteam și mă lăudam cu fratele meu viteaz care refuza să se laude el însuși (nici nu i-a trecut prin minte să-și ia certificat de revoluționar) și râdea amar de legendele despre cum studenții au ieșit atunci cu pieptul gol în fața gloanțelor. Și pentru că în fiecare an, în perioada asta îmi amintesc acel decembrie urât din 89 l-am rugat să-mi mai povestească o dată cum s-au petrecut lucrurile pentru el și câțiva dintre colegii lui.

Revoluția (sau cum doriți să-i spuneți) așa cum a fost: în 16 decembrie, acum 23 de ani s-au strâns câțiva oameni, aproape de piața Maria din Timișoara. Nu erau de acord cu evacuarea pastorului Tokes. Studenți fiind, în momentul în care am aflat (de la un simplu taximetrist “de stat” care ne ducea la un chef de final de an…normal) am dorit să fim și noi acolo. Ni se părea interesantă manifestarea – mai ales după ce în noiembrie (după meciul naționalei care ne asigura calificarea la “mondiale” mai ieșiserăm cu diverse scandări, sensibil apropiate de o contestare a regimului). Din păcate (fericire?) nu au fost foarte mulți studenți prezenți și am fost împrăștiați relativ repede. A doua zi studenții au primit brusc vacanță (normal cursurile țineau până în 22) și am fost îndemnați să mergem către casele noastre. Probabil din curiozitate, unii dintre noi au preferat sa fie în fata Catedralei în data de 17 decembrie. Atunci s-a strigat pentru prima dată, de către mii de oameni – LIBERTATE și JOS COMUNISMUL. Atunci au și început pentru prima dată să tragă cu gloanțe de război. Trebuie să demitizam povestea cu studenții care ieșiseră “cu pieptul gol în fața gloanțelor”- nici vorbă, după momentul de uimire (când am vazut primii răniți “pe bune”, pentru că în urmă cu o zi ne împrăștiaseră doar cu “lacrimogene” și tunuri de apă) am luat-o la sănătoasa și ne-am pitit pe unde am reușit. (NICI ACUM NU ÎNȚELEG DE CE PREAFERICIȚII PRELAȚI AU DISPUS LA ÎNCHIDEREA UȘILOR CATEDRALEI IAR NEFERICIȚII CARE CREDEAU CĂ ÎȘI VOR GĂSI ACOLO ADĂPOST AU FOST ÎMPUȘCAȚI!).Teoria conspirației spune de securiști infiltrați în unitățile militare care sunt vinovați de toate crimele. Părerea mea personală e că a fost un ordin pus (mai mult sau mai puțin) în aplicare de militari, de la comandant de unitate până la ultimul soldat (am auzit gloanțe vâjâind și în crengi de copaci la o înălțime de 4-5 m, evident cei care trăgeau nu vroiau să tragă în mulțime!). Altfel dacă aveau cu adevărat intenția să ne extermine o puteau face cu 10 P.M-uri în 10 minute! Timișoara a intrat apoi în “stare de necesitate” cu toate regulile aferente iar apoi s-a declarat oraș liber. Am simțit altfel cei care am fost atunci… acolo… Sunt foarte tari comentatorii – aflați în posesia adevărului absolut, cei care ne explică nouă… celor care am fost acolo…ce s-a întâmplat de fapt! E foarte tare și faptul că am venit la Satu Mare să găsesc peste 40 de “revoluționari”(și în alte orașe, sunt convins, e la fel) nominalizați, probabil, după “Crosul Revolutiei”- primii care ajung la sediul fostului P.C.R. Nu am fost niște eroi și nu au vrut să fie eroi nici prietenii noștri care au murit (pe Ovidiu Muntean pe care l-am cunoscut bine, împreună cu alți doi prieteni l-am băgat în mașina unor studenți arabi care atunci aveau o oarecare imunitate, nu se trăgea după mașinile l12-TM, care erau ale străinilor). Am fost doar acolo…ATÂT!

Nu am intenția să jignesc pe cineva sau să arăt cu degetul, vreau doar ca zilele acestea, dacă tot comemorăm victimele reale ale Revoluției, cei care se simt ușor impostori, cei care au văzut rapid într-o hârtie – care atestă niște fapte la care nu au fost nici măcar părtași (nu inițiatori) – un mijloc de câștig financiar să facă bine și să ne scutească de discursuri eroice. Măcar din respect pentru cei care au murit (întâmplător sau nu) în 89, să se poată ei odihni în pace.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


49 comments
 • 1

  Băi, Dora, ai cam suferit la Revoluţie. Ai stat numai într-un stres. Eu te propun şi pe tine. Vrei?!

 • 2

  bai Cosa, am povestit totul din punct de vedere al copilului care eram – mi-e greu sa cred ca am exagerat chiar atat de mult incat sa ma ironizezi dar fie, da-ma cu capul de pereti ca mi-o merit, doar ma cer

  Dora Constantinovici
  2012-12-17 07:58:29 | Raporteaza
 • 3

  A fost.

  E ca atunci când vrei să-ţi cumperi o plasmă sau o tabletă de ultimă generaţie şi faci credit cu buletinul. Vrei tu sau ţi se bagă în cap nevoia de chestii nefolositoare pe care să le iei cu bani împrumutaţi?

  Ambele. La fel ca revoluţia: se umpluse paharul, poporul a făcut revoluţia să scape de comunişti, comuniştii au confiscat revoluţia şi au pus mâna pe putere. Bine, vorbesc aiurea, nu “comuniştii propriu-zişi”, ci clasa conducătoare de atunci.

  Adică tot asta de acum.

  PS: certificatele de “revoluţionar” s-au dat pe bază de tupeu. Spre exemplu, la revoluţie doi veri de-ai mei de gradul doi (şuţi şi bişniţari de blugi şi de ţigări pe timpul lui Ceaşcă) au plecat la Bucureşti să facă şi ei un ban cinstit (adică să fure ceva din magazine că tot era haos şi tămbălău nevoie-mare) şi s-au întors cu certificate de revoluţionari. Şi-au luat terenuri de la primărie (în zonă bună, actualmente rezidenţială) şi şi-au făcut ditamai viloaiele din banii făcuţi după revoluţie (aur de la Turci, trafic cu piese de Dacia de la uzină, televizoare color de la nemţi, benzină furată de la petrochimie şi vândută la sârbi, etc.). Acum sunt negustori cinstiţi, au avut o firmă de maxi-taxi făceau curse la ţară şi au dat faliment cu şpăgile pe la primării, norocul lor cu un fost coleg de puşcărie actualmente mare lider de sindicat că le-a făcut rost de licenţe de transport şi fac transport internaţional de marfă. Sunt cam mari şpăgile şi aici, dar se descurcă.

  PS: chiar dacă ar da din nou faliment au nişte spaţii comerciale “privatizate” prin centrul oraşului şi numai chiriile înseamnă 4-5.000 euro/lună, deci n-o sa moară de foame… că deh, au fost revoluţionari 5 minute şi le-a mers mintea :roll:

 • 4

  Am mai spus ca sunt timisorean prin adoptie. De felul meu sunt moldovean imputit. Textul e binevenit. La revolutie eu nu am facut chiar nimic. O chestie regret: ca m-am bucurat ca Ceausescu a fost ucis. Desi valorile s-au intors cu fundul in sus, nu regret comunismul.

 • 5

  POVESTEA UNEI STRĂLUCITE LOVITURI DE STAT SOVIETICE CELEBRATĂ ANUAL ÎN ROMÂNIA CA “REVOLUŢIE”

  1 – Historic background:

  După vizita din China lui Mao-Tze-Dong, Nicolae Ceauşescu a început o campanie susţinută de “îndepărtare” de patria mumă U.R.S.S.. O schimbare de politică nu era de loc uşoară, având în vedere că marea majoritate a generalilor de securitate şi armată făcuseră “studii” în U.R.S.S. şi vorbeau curent limba rusă. Nu trebuie uitat că R.S.R. avea cel mai ridicat procentaj de spioni sovietici, în special militari (G.R.U.), pe cap de locuitor în lagărul socialist…

  Noua politica a fost însă foarte persistentă şi în anii 1980, toate posturile de comandă erau în mâna unor generali de încredere, loiali “tovarăşului şi tovarăşei”.

  Economia “socialistă” nu mergea însă de loc şi atunci a început o campanie de vânzare masivă pe valută către Occident. Se vindeau în special nemţi, evrei şi carne de porc…

  La un moment dat, Marin Ceauşescu i-a sugerat “tovarăşului” că ar fi bine să vândă sisteme de armament moderne sovietice unor părţi interesate ca Statele Unite, de exemplu. Problema principală era că RSR nu mai primea de mult ultimele tipuri de armament sovietic, iar pentru cel existent în dotare aveau restricţii de înstrăinare.

  Excelenta carte a lui Liviu Vălenaş “Fabrica de spioni” relatează pe larg dificultăţile unei tentative de vânzare a unui tanc T72 aflat în dotarea armatei R.S.R. Tratativele au continuat şi au fost terminate cu succes pentru livrarea a 7 sau 8 tipuri de rachete tactice aer-sol şi sol-aer, pe care Nicolae Ceauşescu le-a cumpărat de la bunul său prieten Muammar Gaddafi şi care ne-au fost livrate pe coasta de Est în schimbul a câtorva zeci de milioane de dolari depuşi de C.I.A. într-un cont cifrat la o bancă elveţiană.

  Ghinionul lui Ceauşescu a fost că ultra-vigilentul G.R.U. l-a fotografiat pe fratele său Marin Ceauşescu, ajuns consilier la Ambasada RSR din Austria , într-un meeting secret cu şeful nostru de staţie C.I.A. din Viena în vara anului 1987. Atunci a fost pecetluită soarta familiei Ceauşescu şi a început proiectul de lovitură de stat care nu a avut nimic în comun cu mişcările populare anti-comuniste din Europa Orientală şi Centrală în anul 1989.

  Soţii Ceauşescu şi Marin Ceauşescu au fot condamnaţi la moarte de către G.R.U., cu aprobarea lui Gorbaciov. Una din principalele acuzaţii la simulacrul penibil de proces judiciar al soţilor Ceauşescu din 23-25 Decembrie 1989 a fost că au vândut sisteme avansate de armament Statelor Unite, care i-a plătit prin intermediul unei bânci elveţiene. Guvernul american a încercat să salveze viaţa lui Marin Ceauşescu, dar echipa operativă C.I.A. a sosit la ambasada română din Viena în momentul în care echipa GRU-Spetsnaz care îl spânzurase pe Marin Ceauşescu în subsolul ambasadei tocmai părăsea clădirea…

  Gorbaciov a făcut o investiţie masivă de bani şi resurse umane pentru înlăturarea lui Ceauşescu. A început cu reactivarea “fosilelor” spionajului sovietic din generaţia lui Brucan, Iliescu şi Walter Roman (fost agent NKVD în Spania în 1936 , devenit “profesor de marxism-leninism” la Politehnica din Bucureşti unde am studiat între 1965 şi 1970, după ce am ieşit din închisoare în 1964), precum şi a “generaţiei tinere” a lui Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu.

  Problema esenţiala a lui Gorbaciov era că “fosilele” nu aveau acces la generaţia curenta de comandanţi ai securităţii şi armatei, care erau loiali familiei Ceauşescu. Pe de altă parte, “bascularea” securităţii şi armatei de partea guvernului sovietic era absolut esenţială, întrucât în RSR nu exista nici o societate civilă sau culturală naţională, totul fiind distrus de dictatura absolută şi tembelismul naţional tradiţional.

  Phase I – Operaţia “Troika”

  La sfârşitul lui Iulie 1989 a fost înfiinţat un comandament central la Kishinev (fost Chişinău) şi au fot selectaţi aproape 15000 de ofiţeri şi subofiţeri aparţinând la trei servicii diferite:

  1 – Komitet Gosudarstvenoy Bezopasnasti (K.G.B.) – Committee for State Security – Comitetul pentru Securitatea de Stat,

  2 – Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravleniye Generalnogo Shtaba (G.R.U.-GSh.) – Main Intelligence Directorate of the General Staff – Directiunea Generala de Informatii a Marelui Stat Major,

  3 – Voyska Spetsialnogo Naznacheniya (Spetsnaz) – Force for Special Purposes – Forţa Militară pentru Scopuri Speciale, unităţi subordonate fie la G.R.U., fie la K.G.B în 1989, iar actualmente subordonate G.R.U. sau F.S.B. (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii) – Federal Security Service of theRussian Federation – Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse.

  Au fost formate circa 5000 de echipe de către trei ofiţeri sau subofiţeri reprezentând cele trei servicii, iar fiecare echipă a fost dotată cu un autoturism (marea majoritate Lada) special prevăzute cu compartimente pentru ascunderea armamentului, muniţiei şi a explozivelor.

  Participanţii au luat la Chişinău lecţii speciale de limba română şi geografia României cu o durată de trei luni, în diverse cazarme ale oraşului. Începând cu a doua jumătate a lunii Octombrie 1989, echipele Troika au fot introduse ca “turişti” în România , în ritmul de circa 150 maşini pe zi. Au fost trimise în majoritatea judeţelor, dar destinaţiile prioritare au fost Timişoara şi Bucureşti. Timişoara a fot aleasă ca o buna candidată pentru “demonstraţii populare anti-Ceauşescu”, datorită apropierii relative de Europa de Vest şi datorită prezentei unui vechi “prieten” al G.R.U., pastorul protestant Tokes.

  Am citit câteva rapoarte trimise de un căpitan KGB, care fusese recrutat mai înainte şi lucra pentru noi ca agent dublu. El descrie în detaliu acţiunile din Calea Girocului şi de la reşedinţa lui Tokes. La un moment dat în seara zilei de 16 Decembrie 1989, colonelul KGB care era comandant operativ al “operaţiei Tokes” a cerut să se facă “numărul”, adică identificarea tuturor protestatarilor din jurul locuinţei lui Tokes. “Şi ne-am alarmat, fiindcă noi (echipele Troika) eram peste 80% din participanţi. Noroc că a doua zi a venit ordinul să ne deplasăm la Bucureşti…”

  Acţiunea importantă era acum la Bucureşti unde 2 generali sovietici şi un număr de ofiţeri superiori KGB or GRU care toţi vorbeau “moldovineşte” au dus tratative timp de aproape două săptămâni cu diverşi generali români de securitate şi armată pentru a asigura “bascularea” …

  Echipa sovietică de negociatori era în contact radio quasi-permanent cu comandamentul operaţiei Troika din Chişinău. Ei au prezentat ultima propunere a lui Gorbaciov pe 17 Decembrie 1989, care promitea în mod solemn că nici un salariat al Ministerului de Interne sau al Ministerului Forţelor Armate nu va fi concediat, arestat sau judecat, şi că toţi aceşti salariaţi vor fi promovaţi în masă şi salariile le vor fi mărite corespunzător…

  Propunerea a fost acceptată de aproape toţi conducătorii securităţii şi armatei la 20 Decembrie 1989. Singura excepţie a fost un general de armată care era ministru adjunct; el a refuzat şi a fost imediat “sinucis” de “negociatori”. Generalii care acceptaseră propunerea lui Gorbaciov au cerut apoi lui Ceauşescu să organizeze faimoasa “adunare populara” din 22 Decembrie 1989.

  Mi s-a părut deosebit de interesant faptul că toate aceste negocieri cu conducătorii securităţii şi armatei au fost purtate exclusiv de către militarii sovietici care nu au implicat, evident din motive de securitate, echipa de spioni civili destinaţi fazei următoare, operaţia “Flanela”.

  E foarte probabil că marea majoritate a securiştilor care au executat lovitura de stat sovietcă nu au ştiut cine sunt noii conducători politici ai României până când i-au văzut pe “flanelişti” defilând pe ecranele televizoarelor…

  Phase II – Operaţia “Flanela”

  Ziua de 22 Decembrie 1989 a început înainte de ora 7 dimineaţa pentru trei agenţi operativi CIA care lucrau în cadrul Ambasadei Americane la Bucureşti. Erau îmbrăcaţi “româneşte” şi au ajuns devreme în Piaţa Palatului, aşa că au asistat la toate fazele faimosului meeting.

  Au văzut cum s-a construit “dreptunghiul” şi “razele”, care erau o procedură standard la toate meetingurile publice a lui Ceauşescu. “Dreptunghiul” era constituit din circa 200 de securişti masaţi sub balconul de la care urma să vorbească Ceauşescu. De la “dreptunghi” plecau “razele” constituite din câte doi (uneori trei) securişti umăr la umăr, mergând spre exterior. Între aceste “raze” erau apoi plasate grupurile de muncitori şi alţi membri de partid aduşi cu autobuzele.

  Această descriere tehnica e probabil plictisitoare, dar veţi vedea că este foarte importantă pentru meetingul din 22 Decembrie 1989. Când Ceauşescu a ajuns la punctul în care a făcut o pauză, securitatea a pus la difuzoare o înregistrare a unor rafale de mitralieră. Am văzut filmul meetingului şi văd şi acum privirea speriată a lui Ceauşescu care nu înţelegea ce se întâmplă. Emil Bobu intră pe balcon în spatele lui şi-i spune: ” E SECU !”. În momentul acela Ceauşescu a înţeles că securitatea a trecut de partea sovieticilor şi că partida era pierdută.

  Acesta este momentul în care nişte “tineri curajoşi” au început să alerge prin mulţime strigând: “Jos Ceauşescu! Jos cu dictatorul”. Oamenii noştri de la Ambasada Americană au remarcat imediat ca aceşti “tineri curajoşi” nu alergau de la periferia masei de oameni către centru. Ei alergau întotdeuna dinspre “dreptunghi” spre periferie, şi ALERGAU NUMAI PRIN “RAZELE” DE SECURIŞTI, unde evident se simţeau în siguranţă. Era clar că erau toţi securişti…

  Cronologia evenimentelor din 22 Decembrie 1989 este in general cunoscuta, aşa că n-am să insist asupra ei…

  Vreau însă să relatez un eveniment amuzant, raportat de un informator din Tulcea. La 21 Decembrie 1989 Petre Roman era în Delta Dunării la vânătoare de mistreţi. Începand de la 10 dimineaţa toţi cei care lucrau la comitetul judeţean de partid din Tulcea au fost mobilizaţi să-l găsească pe Petre Roman pe care-l caută la telefon cu insistenţă “cineva” de la Bucureşti. L-au găsit în fine în jurul prânzului şi convorbirea telefonică a fost foarte scurtă:

  - “Da, tovarăşu!

  - “BĂI PETRICĂ, FLANELA E MÂINE!”

  - “Am înţeles, tovarăşu!”…

  După care “Petrică” se dădea de ceasul morţii să ajungă în Bucureşti în aceeaşi seară, fiindcă altfel se făcea “revoluţia” fără el…

  A doua zi după masă a început defilarea la televizor a “flaneliştilor”, tovarăşi cu pulovere şi flanele, dar fără sacouri sau costume de haine, care a durat mai bine de două săptămâni.

  Securitatea lor personala era asigurată de echipele Troika care s-au ocupat de asemenea de organizarea fazei următoare a loviturii de stat…

  Phase III – “Teroriştii”

  De îndată ce căderea lui Ceauşescu a devenit cunoscută, o mulţime de oameni de buna credinţă, informaţi asupra evenimentelor din celelalte ţări din Europa de Est, au crezut că totul s-a schimbat şi că au devenit peste noapte “LIBERI”.

  Aceasta era o problemă majoră pentru securitatea care trecuse de partea sovieticilor cu condiţia de a-şi menţine puterea intactă.

  Ei trebuiau să arate “prostimii” că nu s-a schimbat nimic şi că FRICA, nu libertatea este baza noii “societăţi”.

  S-a organizat imediat, cu colaborarea echipelor Troika, faza denumită “Teroriştii”care a început chiar în seara de 22 Decembrie 1989. Unităţile USLA au început să joace prin rotaţie rolul de “terorişti” şi de “anti-terorişti”. Aceiaşi militari de securitate erau o noapte “terorişti” şi noaptea următoare “anti-terorişti”.

  Această fază a durat câteva săptămâni şi s-a soldat cu sute de morţi, oameni nevinovaţi împuşcaţi în stradă. De multe ori morţii erau transportaţi de la o strada la alta, ca să se propage teroare în toate cartierele.

  Dacă fazele anterioare, Troika şi Flanela, au fost executate ireproşabil, faza Teroriştii nu a dat în totalitate efectele scontate. O mulţime de oameni de bună credinţă credeau că sunt într-adevăr liberi şi se comportau ca atare, înfiinţând sau reînfiinţând vechi partide şi organizaţii politice.

  În plus direcţia afacerilor religioase din securitate era complet blocată pentru un motiv foarte simplu: aşa-zisul “Patriarh al Bisericii Ortodoxe” (Teoctist-Anticrist cum îi strigaseră în faţă credincioşii în Decembrie 1989), care se spune că avea grad de general de securitate, a crezut cu adevărat că a sosit momentul să dea socoteală pentru toate crimele comise de conducerea securistă a bisericii române în ultimii 41 de ani, şi s-a retras la o mânăstire, refuzând să mai “conducă” Biserica Ortodoxă.

  În 1948 Gheorghiu-Dej şi Ana Pauker au numit “Patriarh” pe un preot de ţară din Oltenia care petrecuse doi ani de închisoare în lagărul de la Târgul Jiu unde Gheorghiu-Dej era de asemenea internat. Preotul Marina fusese condamnat pentru complicitate cu o bandă de hoţi de cai.

  Îmediat după “hirotonisire” Justinian Marina a participat la distrugerea Bisericii Greco-Catolice din România. Toţi episcopii Greco-Catolici au fost arestaţi, condamnaţi şi au murit în închisoare ca adevăraţi martiri ai credinţei. Mii de preoţi Greco-Catolici de toate vârstele au fost de asemnea arestaţi şi condamnaţi la 15-20 de ani de închisoare.

  Am cunoscut în închisoare în perioada 1959-1964 câteva zeci de preoţi Greco-Catolici care supravieţuiseră din 1948. Am toată admiraţia pentru aceşti preoţi adevăraţi, martiri ai credinţei care îşi continuau vocaţia de preoţi în condiţiile de exterminare din închisoare. Un exemplu: părintele Crişan, văr al excelentului profesor de matematici Iacob Crişan care mi-a fost profesor 4 ani la Liceul Matei Basarab din Bucureşti. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească!

  Toate proprietăţile Bisericii Greco-Catolice din România , incluzând peste 2500 de biserici şi alte clădiri au fost confiscate şi trecute în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, “condusă” de Justinian Marina.

  Faptul că securitatea comunistă controla conducerea Bisericii Ortodoxe nu însemna că preoţii şi monahii trecuseră în serviciul Satanei. În primăvara anului 1958, Justinian Marina a ordonat tuturor preoţilor şi monahilor Bisericii Ortodoxe să semneze angajamente cu organele securităţii locale că vor informa asupra oricăror fapte sau intenţii de a acţiona împotriva guvernului comunist, MĂRTURISITE ÎN TAINA SPOVEDANIEI.

  Spre cinstea lor veşnică, mii de preoţi ortodocşi AU REFUZAT să semnezea ceste angajamente cu Satana…Ei au fost toţi arestaţi şi condamnaţi între 10 şi 20 de ani de închisoare.

  Am întâlnit sute de preoţi ortodocşi între 1959-1964. Numai în lagărul Grădina de la Piatra Frecăţei în Balta Brăilei erau 3 “brigăzi” de preoţi (150 de persoane).

  “Cum să trădez eu sfânta taină a spovedaniei? Înseamnă că nu mai sunt preot!” îmi spunea cu lacrimi în ochi un preot bătrân, trecut de 75 de ani, care a şi murit câteva luni mai târziu…Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe aceşti martiri ai credinţei şi ai neamului românesc, care au împărtăşit soarta miilor de preoţi Greco-Catolici şi Romano-Catolici…

  Mai târziu, când Ceauşescu a început construcţiile faraonice, sute de biserici au fost dărâmate fără ca conducerea securistă a Bisericii Ortodoxe Române să protesteze în nici un fel…

  Acestea sunt crimele majore ale conducerii securiste a Bisericii Ortodoxe Române şi motivul pentru care Teoctist-Anticrist credea că a sosit ora judecăţii până în prima săptămână a lunii Aprilie 1990, când securitatea l-a convins în fine că nimic nu s-a schimbat şi i-a promis solemn că va putea să păstreze toate proprietăţile furate de la Biserica Greco-Catolică.

  ROMÂNIA ESTE SINGURA ŢARĂ DIN EUROPA ÎN CARE PROPRIETĂŢILE BISERICII GRECO-CATOLICE NU AU FOST RESTITUITE PROPRIETARILOR LEGALI, spre deosebire de Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina , Bulgaria , Serbia , Croaţia şi Slovenia .

  În perioada Ianuarie-Aprilie 1990 toţi salariaţii Ministerului de Interne şi ai Ministerului Forţelor Armate au fost avansaţi în grad şi salariile li s-au mărit în mod corespunzător.

  De exemplu, şeful tribunalului militar al sectorului 2 Bucuresti care în 1959 era căpitanul Prună Liviu şi care ajunsese în 1989 general-maior, a fost avansat direct general-colonel şi numit de Iliescu şef al Justiţiei Militare din România “post-revoluţionară”. Faptul că el condamnase în August 1959 la 225 ani închisoare pe cei 12 membri ai organizaţiei Frontul Eliberării Naţionale de la Liceul Matei Basarab a fost desigur ceva minor comparat cu cele câteva zeci de condamnări la moarte pe care le-a “pronunţat” în perioada 1958-1959.

  Între timp “turiştii” din operaţia Troika s-au întors progresiv acasă în U.R.S.S., până în Mai 1990, dar situaţia politică în România continua să fie critică, cu toate eforturile securităţii de a “cultiva” frica şi teroarea.

  Phase IV – “Mineriada”

  Astfel “conducerea post-revoluţionară” a hotărât să organizeze o variantă română a “revoluţiei culturale”a lui Mao-Tze-Dong şi a mobilizat importante resurse financiare şi umane care au asigurat “succesul strălucit” al MINERIADEI din Iunie 1990.

  Au dezlănţuit sălbăticia fără precedent a lumpen-proletariatului împotriva “duşmanilor poporului”. Mii de oameni au fost bătuţi şi maltrataţi, sute de oameni au murit sau au fost schilodiţi pe viaţă.

  Scopul era unul singur şi anume să impună frica şi teroarea fără de care securitatea nu putea funcţiona. Şi au avut un succes deplin care a asigurat rolul dominant al securităţii până în ziua de astăzi. “Tovarăşi minieri, vă mulţumesc!” dixit criminalul Iliescu.

  Ştiaţi că efectivele forţelor de securitate în România (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi alte câteva mai mici), au crescut cu peste 10% între 1989 şi 2010? Au crescut foarte mult şi capacităţile tehnologice ale securităţii care în 2011 înregistrează “TOATE CONVORBIRILE TELEFONICE” şi filmează toate întâlnirile “suspecte”.

  Cei care trăiesc în România ştiu că TOATE ACTIVITĂŢILE ECONOMICE, PROFESIONALE , CULTURALE şi POLITICE sunt controlate de oamenii securităţii “post-revoluţionare”. Ei încurajează corupţia şi furtul la toate nivelele, pentru că toţi cei care fac un ban trebuie să-şi dea obolul la securitate.

  Comparaţi situaţia securităţii în România cu fosta Cehoslovacie unde securiştii au fost linşaţi pe stradă în 1989 adresele lor fiind publicate la toate oficiile de poştă. Sau cu Germania de Est, unde li s-a interzis securiştilor să intre în clădirile unde lucrau. Sau cu Bulgaria unde TOŢI salariaţii securităţii, de la ministru până la gardian, au fost DEMIŞI ÎNTR-O SINGURĂ ZI (24 DE ORE ).

  QUO VADIS ROMÂNIA ? Michael Olteanu, M.S.(Master of Sciences)Preşedinte al Frontului Eliberării Naţionale în 1956-1959 “Bandit Contrarevolutionar”, deţinut politic între 1959 şi 1964 Absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Inginer de Calculatoare Electronice în 1970 Systems Engineer at Electronic Data Systems în San Francisco, 1976-1984Senior Vice President of Network Engineering at Wells Fargo Bank în San Francisco, 1984-2004

 • 6

  Dora, am un comentariu lung care zice cate ceva despre ce a fost si ce n-a fost, dar e in spam. Te rog sa-i dai drumul.

 • 7

  Dora, glumeam. Voiam să spun – prin asta, că aşa s-au dat certificatele.

  Şi da, a fost revoluţie, deoarece porecla asta sună aşa … înălţător.

  Dacă îi ziceau „operaţiunea prin care a fost omorât Ceauşescu – cel mai bine intenţionat patriot român, pentru ca reţeaua lui Pacepa să dea ţara pe mâinile jidanilor” suna oarecum întrebător, bănuitor şi defăimător la adresa jidanilor. Nu se putea. Aşa că s-a adoptat porecla „Revoluţie”, iar noi, pinguinii (ştiţi bancul, nu?!) am început să dăm din palme şi să ne bucurăm.

 • 8

  As mai adauga eu faza V prin care la foarte scurt timp dupa Dec. 89 a aparut pe piata gogorita cu Protocoalele pentru a distrage atentia de la rusi spre nicaieri.

  Cosa, dezinformezi prin omisiune. Si prin distragerea atentiei dinspre real spre fantasmagoric. Nu te-am auzit niciodata spunand ca rusii ar fi implicati in ruinarea Romaniei. Si nu doar a Romaniei ci si a aliatilor ei actuali. Actuali pana mai ieri, ca de ieri au revenit iar rusii la fraie. Desigur nu pot sa-ti zic sa-ti fie rusine, ca nu ai tu calitatea asta. Dar cum as putea eu oare sa nu te banuiesc in proportie de peste 98% ca esti unul de-al rusilor?

 • 9

  Moşule, vezi că te-ntreci cu gluma şi iar te face Cosa israelit sau mai ştiu eu ce.

  Apropos, care aliaţi? Ăia de la Mega Image, Carrefour, OMV, OBI şi Ford?

  Hă hă. Cumpărături plăcute şi hapi hanuka ;)

 • 10

  Mosule: oare de cred eu ca nimeni pe aici nu citeste postari mai lungi de 4-5 randuri ? Mai ales atunci cand sunt ale tale. Porcu iti guitza in cotet si tu ne faci capu mare. Eu sunt un penibil asumat, pe cand tu vrei sa pari isteti si te penibilizezi continuu. Eu la rev. nu am iesit ca facusem baie. puteam sa racesc…

 • 11

  Bă, eu, când ceva nu mi-e clar, întreb. Chestie asta fiind singurul prilej cu care bag proştii perfizi în seamă.

  Uite, din romanu tău pe care l-ai expus aici, eu nu înţeleg care-i treaba cu cei care susţii tu că ar fi în spatele revoluţiei şi cu retrocedarea de terenuri către Biserica Greco Catolică şi cu popii informatori.

  Şi de asemenea nu înţeleg de ce nu scrii şi tu ceva cap coadă din mintea ta. De ce trebuie să vii doar cu copy-paste?!

 • 12

  Dora, fain text, da sa te pup! :*

  (Cunosc si eu pe cineva care in ‘89 avea sub 10 ani, si azi are certificat de revolutionar. E drept ca nu-i mai foloseste la nimic ca a plecat din tara, dar zicea ca si l-a luat ca sa circule gratuit la mare cu trenul si alte asemenea. L-a luat cu pile, bineinteles, dar stau si ma intreb cat de imbecili puteau sa fie aia care-l lasau sa-l foloseasca in diverse scopuri. Nu puteau face o scadere simpla sa vada ce varsta avea omu’ in 89?)

 • 13

  Sigur, rusii sunt niste nevinovati cu toate cate ne-au facut, ne fac si ne vor mai face, dar evreii sunt tare ai dracului fiindca nu ne-au facut nimic, nu ne fac si nu cred ca or sa aiba timp sa ne faca ceva fiindca or sa le dea arabii cu atomi in dormitor. Nici nu ma asteptam la altfel de reactii, asa ca inseamna ca nu ma insel.

 • 14

  iep, nu s-a rezolvat, tot in spam imi ajung mesajele :( ma dau batuta.

 • 15

  De fapt ce zic eu? Rusii de fapt nici nu exista. Sa mai aiba servicii? Nici pomeneala! In Romania? Fugi dom’le ca esti penibil! Noi tre sa taiem porcul. Da evreii sunt puzderie peste tot fir-ar ei si neamul lor. Si voteaza cu USL-ul spre bucuria rusilor care nu exista de fapt! Doamne ajuta-ma cumva sa scap de astfel de concetateni destepti si sinceri asa ca Cosa!

 • 16

  test !!

 • 17

  Dupa 90, citind si io mai multa istorie decat cea servita la scoala, am ajuns la urmatoarele concluzii:

  Transilvania a fost parte a regatului ungar, si apoi a imperiului austro-ungar, adica a beneficiat de organizare si know how occidental, inclusiv religie greco catolica.

  Tara Romaneasca si Moldova au avut traiectorii asemanatoare. Desi descalecatorii au provenit tot din regatul ungar (Basarab-Tara Fagarasului, in TR si Dragos si mai apoi Musatinii – adusi din Maramures de regele Ludovic pentru a pazi granitele) ei s-au rasculat impotriva propriului rege, cel al Ungariei, si doar din sete de putere si lacomie li s-a parut ca fac o afacere mai buna cu turcii respectiv polonii, care le-au acordat in schimbul birurilor, protectie militara. Toata nebunia asta se intampla in sec XIV.

  Binenteles ca a fost o tampenie pur romaneasca, ca atat polonii si mai apoi rusii si turcii, au pus saua pe noi mai dihai decat ungurii in Transilvania. Binenteles, sub obladuirea bisericii ortodoxe, condusa initial din Constantinopol si apoi din Mioscova.

  De atunci, cu foarte mici exceptii (al doilea razboi mondial, de ex) am stat capra la rusi si turci. Si se pare ca ne-a placut, din moment ce la intervale regulate, ne intoarcem fundurile inspre rasarit. Acum suntem pe cale sa fim din nou penetrati, dar noi discutam despre cat de rai sunt evreii.

  Mi se pare o copilarie sa crezi ca evreii aia rai sunt numai in occident, cand, de fapt, lacomia si miselia sunt transfrontaliere.

  Si ca sa incheiem, oameni buni, treziti-va, va tot mirati cat de bine arata Ardealul sau Bucovina de Nord fata restul tarii, de cat de civilizati sunt ardelenii etc, oare chiar nu va puneti intrebarea, de ce??? Credeti cumva ca romanii din Ardeal sunt de vina pentru progresul asta?

  Daca nu erau nemtii si ungurii, impreuna cu Biserica Catolica, noi romanii din Ardeal nu ne-am fi deosebit de restul tarii. Trist, dar adevarat.

 • 18

  In 89, comunismul a dat faliment economic, pur si simplu, rusia a slabit putin fraul si hop si romanu’-n strada sa faca revolutie. A fost un pas mare catre occident, pe care am avut de grija sa-l anulam, ba am mai facut unu’-n spate alegand ca chiorii in duminica orbului, pe ilici si ai lui.

  Bun, a trecut si asta sin 96 am mai facut doi pasi catre vest, facand apoi unul in spate, in 2000. Si tot asa, noi dansam cazaciocu si rusii ne canta. Nu ne putem hotari ce mama draq suntem.

 • 19

  Jaco, multumesc!

  Daca romanii trebuie ajutati, inceputul e sa-i poti scapa de indobitocire, obscurantism si de religia lor injositoare. Da, religia are foarte mult a face cu nivelul de trai al unui popor. Am spus-o de multe ori. Chiar si lipsa religiei e mult mai buna decat o religie josnica. Cum sa te ajute Dumnezeu daca tu in loc sa crezi in El, crezi in ciolane, mulaje de ghips, cadavre frumos mirositoare, etc. Cum sa nu te pacaleasca Iliescu si Ponta sistematic cand tu de mic copil esti invatat sa gandesti absurd? O mai josnica spalare a creierului decat religia ortodoxa asa cum este ea in practica cotidiana nu o mai face nimeni. Romanii se inghesuie la apa cu busuic, poarta catrinta, deseneaza cosmonauti, voteaza USL, si vor sa traiasca bine. NU E POSIBIL!

 • 20

  BULE DE PLEXIGLAS: Categoria NO COMMENT.

  “De Craciun, orice adult este copil, iar orice copil este o binecuvantare pentru fiecare adult.”(Danny)

 • 21

  BULE DE PLEXIGLAS. Categoria “ia poate si Freud al nostru sa aiba dreptate”:

  “Când eram mic, mă prindeam imediat când eram luat de … mic. Şi nu-mi convenea.”(Cosianul)

 • 22

  BULE DE PLEXIGLAS. Categoria TOTAL NO COMMENT:

  “Imi place foarte mult de …, imi plac fetitele in general, si chiar daca n-ar fi de dragul …, tot nu m-as certa cu voi.”(Danny)

 • 23

  Eu am colindat tot Ardealu, da nici prin gând nu mi-a trecut că ar fi mai altfel decât restul ţării. Sau că oamenii ar fi mai altfel.

  Da sunt mai altfel: mai închişi, mai ipocriţi, mai de faţadă. Simt una şi spun, de obicei, alta. Alta mai pe placu interlocutorului. Nu, mersi, n-aş vrea să trăiesc printre astfel de oameni.

 • 24

  Cosa, tu ai scris testu’ de la nr. 16? :D

  Scriu de pe adresa mea normala, vad ca de aici nu intra in spam. Si constat ca-mi apare si avatarul pe care l-am atasat acum vreo luna-doua, i-a luat ceva timp sa «intre».

 • 25

  Cred ca e o problema cu platforma azi, tre sa fac vreo 3-4 refresh-uri pana apar comentariile (nu ale mele, ci toate).

 • 26

  BULE DE PLEXIGLAS. Categoria Metalibaj Cretino-Ortodox Marlanesc si Nesimtit

  “țin minte,fără să răsucesc cuțitul în rană,eu am fost una dintre acele persoane care s-a atins de sufletul mamei tale,în momente glume prost gust, de furie prostească…”(Seva Tudose)

  Adaug aici explicatia ca citatul de mai sus se adreaseaza unui om la aflarea vestii ca mama lui tocmai se stinge incet de o boala necrutatoare. Pai Seva sa stii ca psihologii zic ca tunci cand tu zici “fără să răsucesc cuțitul în rană”, esti foarte constienta ca asta faci de fapt si o faci de fapt. Marlanul manelisto-ortodox nu se dezminte nici dupa 1000 de ani de Americă.

 • 27

  Si mie mi se incarca greu comentariile. Imediat dupa ce scriu ceva critic despre C0sa. La mine au mai fost si alte chestii ca resetari de modem si tot cam asa cand era C0sa suparat. O fi vreo coincidenta! Dora, ni se incarca greu comentariile! C0sa stie cam multe despre bloguri, identificari, programe si jucarii tehnice. Kiddo, fii vigilenta! Poate fi gluma sau poate fi in serios.

 • 28

  @Pleksi: stiu :( si mie. nu cred ca e de la Cosa totusi :) m-am intristat, esti vinovat, nu-ti spun acum de ce pentru ca n-am timp si e mai complicat de explicat. numa sa stii.

  Dora Constantinovici
  2012-12-17 22:24:02 | Raporteaza
 • 29

  OK. Ti-am trimis un mail. Imi vei raspunde cand vei avea timp.

 • 30

  Mulţi proşti pe lumea asta, băi, frate!

 • 31

  C0sa. tu cand citezi din moldoveni, pune ghilimelele de rigoare! A, ca ai schibat nitel topica, tot plagiat se cheama!

  P.S. Stii tu! Nu mai zic.

 • 32

  Lume, tin sa te informez ca pentru a doua oara in viata, ÎPS Virtualul ma face fericit. Deci jubilez. Ca asa sunt eu un fan al Împărătesei Dreptatea. Ca lupt pentru ea si ma bucur cand foarte rar ii intrezaresc Divinul Chip. Deci ii multumesc lui Buda, lui Alah, lui Mohamed, Lui Iehova, Biciului lui Dumnezeu, Îngerului Mormon, lui Confucius, Beatitudinii Sale Hazardul, Preacuratei Întamplari ca mi-au implinit si mie netrebnicul, rugaciunile, metaniile, scrisul pe toaca si biletele din Zidul Plangerii.

  Deci nu stiu cum a fost. Dar indianul ori a dat sa intineze cu libidinoasa limpaiala un fundulet inocent si candid, ori i-au crescut spini de cactus pe limba. Fapt este ca in loc de obisnuitele gadiliri pe punguta cu doi bani, a primit la schimb strap-on cu o jucarie prea groasa si mi se pare ca si cam incinsa. Drept urmare i-au pocnit toate sfincterele si i s-a imprastiat rahatul in vazul lumii. Doar Dan Quijote ii plange de mila, daca nu cumva isi plinge de mila lui. Ca femeile au si ele pe undeva pana la urma, ascunsa, bicisnica si subnutrita, demnitatea lor.

 • 33

  Mos Plexiglass, genul asta de comentariu -32- te descalifica. Ca te lupti pentru dreptate e ok, dar ca jubilezi de raul altora mi se pare diabolic.

  Si nu vad ce te-ar putea interesa pe tine ce se petrece intre doua personaje si ce fel de defectiuni tehnice apar pe parcursul unei relatii virtuale???

 • 34

  Ba sunt diferente si le stii si tu prea bine, dar ne-am obisnuit sa ne facem ca nu le vedem. Tot asa cum suntem obisnuiti cu retorica gen “lupta pentru independenta” – desi niciodata nu am fost independenti- “lupta pentru neatarnare” – ce dracu o mai fi si asta??? “Stefan cel Mare si Sfant” – care era un curvar de prima mana, si alte blablauri comunistoide si nu numai.

  Eu cred ca numai discutii sincere si deschise, lasand la o parte patriotismele locale si habotnicia religioasa, ne pot face sa ne vedem asa cum suntem si sa ne vedem interesele reale, asta pentru a putea sa luam decizii inspre ce ne indreptam.

  Si mai cred din toata fiinta mea ca marele nostru dusman suntem chiar noi insine. Si dupa aceea, la mare distanta sunt rusii.

 • 35

  De care rau Jaco? Ce e Raul? Ce e Binele? Apoi in fiecare zace cate un demon. In plus poate ca sunt si ceva procedee literare pe-acolo. Nu te-ai gandit si la asta? Adica tu te intristezi ca un libidinios a fost in sfarsit mustrat de cine de mult trebuia s-o faca? Nu ma dezamagi si tu! Si daca nu m-ar interesa relatiile intervirtuale, de ce as mai deschide calculatorul?

  In alta ordine de idei, rusii sunt exact la distanta dintre soarece si pisica. Cum tinde bietul soricel sa scape cumva, cum Motanul Spurcat aplica o corectie cu laba.

  Si la urma urmei, poate ca rezultatul votului astuia are si partile lui bune. De exemplu dreapta romanesca si cei care or mai fi in spatele ei de pe unde or mai fi, trebuie sa se gandeasca ca idealurile si vorbele inaltatoare nu tin de foame si de frig nimanui. Adica multe lucruri puteau sa nu le faca si totusi le-au facut din ambitii absurde de “dreaptă”. Ca adica hai sa-i f.utem pe sarantoci cu orice pret ca suntem de dreapta. Si sa furam la fel ca rusii si ai lor. Daca totusi va mai reveni vreodata la putere, sper sa fi inteles americanii si judanii astia ca daca intind prea tare coarda se pot linge pe bot. Si au ce pierde, crede-ma.

 • 36

  Dpdv literar, gramatical, lexical e ok. Moral nu prea e. Probabil ca mai ai nevoie de timp ca sa pricepi ca fiecare din noi suntem ceea ce suntem si nimeni nu poate schimba asta.

  Motive sa deschizi calculatorul sunt o gramada, nicidecum barfele astea vulgare. Si cu demonul ai dreptate, dar pe langa el ar trebui sa mai existe si un inger care sa-i dea demonului peste bot cand e prea limbut. Nu te-ai gandit si la asta?

 • 37

  Dumnezeu sa-i odihneasca! Daca ar stii ca au murit fara niciun motiv si fara sa ajute tara asta cu nimic..

 • 38

  Bine Jaco, te admir ca poti ramane cuviincios chiar si cu mine. Tot asa ii sfatuiesc si eu pe altii. Cum se pronunta nick-ul tau? Pás-to-rul sau Păs-tó-rul? Adica sinonim cu reverendul sau cu ciobanul? Asta ma tot intreb de cand te stiu dar n-am reusit sa te intreb pe tine pana acum.

 • 39

  Pronunta-ma asa cum iti vine, asa cum simti tu! Nu ma deranjeaza nici una din variante. Oricum, reverend nu sunt, poate mai mult cioban.

 • 40

  Bine scris…revolutionarii de la SM…ha ha ha

 • 41

  Da, de unde ştiţi voi că acei rev. de la SM nu erau defapt turişti de la SM veniţi să viziteze catedrala iar rev. s-a întâmplat să le dea peste cap sejurul ?!

  alt limbricul rozaliu
  2012-12-19 11:14:30 | Raporteaza
 • 42

  Eu propun ca la fiecare cetăţean român să i se dea un certificat din acesta, ca să nu se mai facă atâta caz.

  alt limbricul rozaliu
  2012-12-19 11:24:23 | Raporteaza
 • 43

  Suntem din SM…stim tot…nu erau turisti

 • 44

  BULE DE PLEXIGLAS. Categoriile “Sunt ipocrit si ma simt bine” + “Logica imi joaca feste ca de obicei”(y final of course):

  “Dar aceasta ipocrizie NU ma impiedica pe mine sa NU ma simt bine, sa creez, sa fiu fericit.”

  PS. Majuscularile imi apartin.

 • 45

  Dora, vad ca pe ici pe colo lumea isi ureaza de sarbatori. Poate ca e cam devreme, dar luand in calcul si posibilul sfarsit al lumii, o fac si eu inainte, ca dupa, poate nu mai apuc. Deci, Sarbatori Faine sa ai, sau Sfarsit de Lume usor! Si iarta-ma si tu de cele care n-au fost bune. Sa sfarsim lumea frumos!

 • 46

  Doraaa? A fost sau n-a fost?

  Stai treaza la miezul noptii. Sa nu adormi, ca va fi rau de tine. Moartea sta deasupra capului tau.

 • 47

  Măi bâzoiule, stii ce? Sarbatori fericite!

  In rest toata zbârnâiala asta e a ta e ca a unui tăun in jurul becului. Se arde, îl ustura de-i crapa ficatii, dar capul lui de musca numai la atat il duce. Mai mult nu stie, vrea sa sparga becul. De unde sa-si dea seama ca n-are nici o sansa?

 • 48

  Psihopatule, esti cel mai jegos si scarbos individ de pe aceasta platforma. Am scris si aici ca sa stie lumea ce fel de scarnav esti. Un jeg lipsit de caracter si redus mintal pe deasupra. Voi dezvalui totul despre tine si iti voi demonstra cat de prost esti. Adevarul e ca-mi trebuie timp pentru asta. Maine o sa-ti arat eu “bule” de ale tale, ca sa vezi cat de prost poti sa fii.

 • 49

  Auzi, psiho, tie nu ti-e rusine ca toti de aici, cu exceptia a doi vanitosi, prosti, te desconsidera? Tu crezi ca-i pacalesti pe toti? Ia poveste-le la toti d eaici, cum faceai tu cand erai bannat? Povesteste-le cu lux de amanunte, cum tipai in gura mare pe VoxPublika? N-am nevoie de “sarbatori fericite” de la tine.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!