RSS Feed

Plantele exotice din istoria intelectuală a României

vezi toate articolele de
24 Jan 2016 la 13:01 36 comentarii 5388 vizualizari.

În introducerea cărții Plante exotice (Editura Tact, 2015) – pagina 7 apare o notă care mi se pare cel puțin clară: nu am introdus în acest volum un capitol despre Tatiana Grigorovici (1877-1952) din moment ce contribuția ei teoretică majoră la elucidarea conceptului de valoare, Die Werthlehre bei Marx und Lassalle (Teoria valorii la Marx și Lassalle) ar trebui mai curând privită ca expresie a austromarxismului de la începutul secolului XX decât a tradiției marxismului românesc. Plante exotice este o carte despre câțiva autori care deși au fost cunoscuți la nivel internațional pentru contribuţiile lor marxiste, au fost marginalizați în istoria intelectuală şi politicăa României, asta deși, ai spune (de obicei nefiind destul de informat și confundând marxismul cu comunismul și cu Ceaușescu – dar asta este o altă discuție) că oricare dintre cei despre care vorbește Plante exotice ar fi putut să fie tata lor. Tata lor adică știți voi, miezul. Nu e cazul – mai mult, socialismul în România a fost considerat de către conservatori și liberali un soi de plantă exotică, de aici și numele volumului, după cum probabil că ați ghicit deja.

Dar să ne întoarcem la partea în care ni se explică de ce Tatiana Grigorovici nu a fost inclusă în carte – pentru că, nota cu pricina nu e deloc întâmplătoare. Și ce să fac, acum am să mă laud cu prietenii mei, cei doi coordonatori ai cărții – Alex Cistelecan și Andrei State – că uite, sunt băieți deștepți și au anticipat corect că lipsa cel puțin unei autoare femei (fie ca subiect de analiză, fie ca participantă la culegerea de date) într-un volum colectiv dedicat marxiștilor români va produce reacții mai mult sau mai puțin virulente pe coordonatele inegalității de gen. Și așa a fost. Bine, partea în care explicau de ce nu a contribuit nicio autoare femeie la scrisul cărții în sine nu apare în Plante exotice dar a apărut ca răspuns la mai multe critici și vociferări și e simplă – autoarele care au fost interpelate pentru proiect erau ocupate cu altceva în acel moment și au refuzat.

În plin târg de carte Gaudeamus au apărut reacțiile anti-carte exact din cauza motivelor de mai sus. Nu vă ascund faptul că mă uimește lejeritatea cu care poate fi anulată o carte (orice fel de carte, că-i de poezie contemporană, teorie a fizicii cuantice sau chiloțăreală) fără să fie citită în prealabil. Chestiile astea mă depășesc, poate și pentru că nu sunt destul de evoluată încât să mă uit la o copertă și să spun – nu, nțțț, cartea asta este proastă deci n-o s-o citesc niciodată. Se poate, nu spun nu.

Avem deci o carte, despre marxiștii români, scrisă de bărbați (dar nu doar pentru bărbați) despre bărbați. Groaznic, vă spun. Au curs râuri de comentarii pe tema asta și s-a ignorat de fapt conținutul cărții. În termeni de net asta se poate numi lejer trolling. Dar dacă spun asta înseamnă că am trecut în tabăra cealaltă, nu sunt feministă și desigur, am apucături chiar machiste. Deci n-o s-o spun :) . Am să spun doar că e ușor să critici de pe margine și că în mod miraculos, atunci când vine vorba despre viața de zi cu zi, e al naibii de interesant cum se ignoră publicații întregi care transformă prin toate mijloacele femeia într-un soi de plantă exotică (într-un sens nu foarte măgulitor) fără foarte multe dileme morale, etice sau care să privească egalitatea de gen. Nu vă dau exemple, deschideți orice site de știri, analiză sau editoriale și veți găsi cel puțin un exemplu. A, da, vă dau o sugestie, începeți cu presa quality că cealaltă știm, o citim cu toții doar pe furiș și cu becul stins.

Long story short, Plante exotice adună autori cu contribuții teoretice marxiste la ceea ce ar fi trebuit să devină practică progresistă în România. Dar n-a fost să fie, ne-am ales în schimb cu o guvernare autointitulată comunistă dar naționalistă și conservatoare (ooo, da, de acolo ne-au rămas și sechele cu ungurii care ne vor țara – asta ca să dau doar un exemplu) și cu această idee bine întipărită în mentalul colectiv cum că socialismul= întotdeauna și fără drept de apel cu comunismul românesc și Marx=Ceaușescu.

Cartea ne aduce în vedere exact acei autori care au fost excluși din aparatul politic pe vremea comunismului și apoi, excluși încă o dată după 1989 din orice fel cercetări de investigare ale comunismului. N-ar fi dat bine să se afle că Gherea vorbea despre neoiobăgie (o chestie cu care ar trebui să ne obișnuim chiar și azi pentru că ne vom lovi tot mai des de ea) și despre rolul intelectualilor (foarte important de altfel) de a organiza clasa țărănească pentru a-și identifica propriile interese și nu pentru a cădea în antisemitism sau anarhie fiind numa’ bună pentru a fi folosită ca masă electorală (cum de altfel e și azi de cele mai multe ori). Sau că Lotar Rădăceanu și Șerban Voinea, cunoscuți mai ales pentru contribuția lor în PSD-ul interbelic și ignorați pentru influențele asupra gândirii lor venite dinspre Viena socialistă în opoziție cu mișcarea comunistă din România acelor vremuri, interesată mai degrabă de Moscova.

Nu veți mai citi nicăieri altundeva nici despre Pătrășcanu, cel care avea origini nesănătoase (potrivit aripii Dej) și este executat de către partidul comunist în 1954. Asta deși sprijinise revoluția bolșevică și în 1945 scrisese despre asemănările dintre iobagii din Principate și sclavii din SUA înțelegând că orice formă de iobăgie este foarte prietenoasă capitalului comercial. Sau că milita împotriva exploatării femeilor şi a copiilor între 10 și 15 ani în ateleriele meșteșugărești (sigur, azi protipendada s-ar revolta pe motive de incorectitudine politică și socială și pentru că așa dă bine, dar cumva sunt sigură că ar sprijini capitalismul sălbatic în continuare dacă n-ar fi civilizații cu ochii pe drepturile omului).

Nu veți afla din altă parte că sociologia a apărut ca profesie la noi datorită (în mare parte) lui Stahl. Și nici că a făcut ceva de neconceput pentru anul 1980 în ochii establishment-ului comunismului de stat (spre exemplu) – s-a luat de Lucian Blaga și de Mircea Eliade pe care îi considera parte importantă în reînvierea conservatorismului naționalist din perioada interbelică. Stați liniștiți că și azi dacă îndrăzniți să spuneți asta – urmașii establishment-ului din 1980 (mă rog, majoritatea deși sunt și câțiva new entry) care au rămas bine mersi pe locurile lor vor striga – trădare! și vă vor da cu capul de toți pereții.

Ce să mai spun despre Miron Constantinescu, cel care a aderat la cauza comunistă fiind un mic-burghez student strălucit cu potențial mare pentru o carieră academică satisfăcătoare. Doar că s-a trezit la pușcărie o vreme pentru convingerile lui comuniste. A fost ulterior răsplătit de partid cu funcții importante însă pentru că-și urma propriul joc politic se mai și certa cu colegii de partid, deranja, așa că după 1957, a fost eliminat de la conducere. I s-au mai dat apoi, după 1968 niște funcții dar onorifice, în fapt, putere nu mai avea. În orice caz, a fost controversat și atunci și după 1989, omul era cam alunecos. Așa îmi explic de altfel de ce o parte din dreapta din România îl și place mai mult (nu de tot, doar așa, ca intelectual) decât pe ceilalți (știați că Tismăneanu era cât pe ce să-i devină asistent?). Ce m-a frapat pe mine este felul în care, în teorie, omul era super aplicat pe ideologie marxistă însă, în practică, revenea la comunismul naționalist. Presupun că își apăra poziția în interiorul partidului. Oricum, mi-e profund antipatic pentru teoria conform căreia tinerii protestează din cauză că sunt neintegrați social și au prea mult timp liber și prea puține restricții și nu pentru că ar avea nemulțumiri sistemice. Mai grav este că partea asta cu consumul de muzică și TV e fix partea care le-a plăcut cel mai mult conducătorilor de atunci și dacă vreți să știți cine e vinovat pentru că părinții noștri nu găseau ultimele noutăți Bob Dylan (că poate ar fi înțeles mai bine de ce e bine să lupți non-stop pentru drepturi chiar și prin muzică)  prin librării sau de ce au senzația că tot ce e la televizor este 100% adevărat atunci Miron Constantinescu este cu siguranță pe lista numărul I a celor vinovați.

Nu știam că Pavel Câmpeanu (de fapt recunosc, nici nu auzisem de el) a jucat șah cu Ceaușescu în propria lui celulă. Sau că a analizat, sociolog fiind, un fenomen atât de mult întâlnit în perioada comunistă cum a fost statul la coadă (trebuie să spun asta, cumva toată lumea pare să creadă că doar la noi se stătea cu orele la coadă însă acest stat la coadă se practica în mai toate țările fost comuniste, există chiar un joc polonez care se numește așa – Stai la coadă –apărut în 2011 și care a primit și un premiu pentru cel mai bun joc al anului 2012 Gra Roku Game :) ). Câmpeanu a fost preocupat de felul în care imperialismul dictează felul în care statele de la periferie (în relațiile lor cu centrul) se zbat (la nivel internațional) cu nevoia de a promova relații de egalitate și alianțe cu alte state subdezvoltate și acomodarea la relațiile internaționale de subordonare (care da, uneori implică și susținerea acordată imperiilor împotriva țărilor subdezvoltate). Sună cunoscut? Sigur, lucrarea lui era despre Rusia țaristă de dinaintea Revoluției din 1917. Dar dacă înlocuim imperialism cu țară dezvoltată și Rusia cu Germania și calculăm relațiile dintre țările periferice de azi (noi) cu centrul practic avem același tablou.

Multe, foarte multe alte lucruri interesante puteți afla din Plante Exotice. Istoria se repetă, poate de asta am simțit că multe dintre dilemele vremurilor de atunci sunt cumva actuale. În ceea ce-i privește pe autori și coordonatori: Ștefan Guga, Florin Poenaru, Andrei State, Alex Cistelecan, Costi Rogozanu, Dan Cîrjan, Adrian Grama – pentru nedelicatețea de care au dat dovadă cu privire la inegalitatea de gen din mediul marxist și din cuprinsul cărții am să-i trag de urechi personal și individual vineri, 29 ianuarie cu ocazia lansării cărții la Verona, de la ora 19.00. E dezbatere deci puteți s-o faceți cu toții. Să nu mai spun că moderatori vor fi Ciprian Șiulea (care bea mult prea multe ceaiuri și deschide ușa în fața doamnelor – l-am văzut cu ochii mei) și Veronica Lazăr (care citește şi foarte mulţi autori bărbaţi). Niște machiști :) .

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


36 comments
 • 1

  Too many coitlmmenps too little space, thanks!

 • 2

  excelent articol. Mai scrieti din astea.

 • 3

  Niste rogozani cu totii..

 • 4

  oulalaal NAdji tu nous fait saliver avec tes photos !! et ce fromage fondant sur les steack et ces pommes de terre epicees avec des oignons caramelisees une tuerie koi :) bizzzz

 • 5

  Kjempefine votter du har laget. Likte at du har brukt to tråder pt2, tenkte på det samme siden jeg ikke har fritidsgarn, så da vet jeg at det funker. Ha en flott uke:-)

 • 6

  Goeie moreDaars `n lelike ding wat sy kop uitsteek, iets baie erger as `n bosluis of `n kopluis of by bachelorsparties muis wys……….dis Wimpie van der Sandt.Lelike hond, die spoeg spat altyd waar hulle loop.Ag toemaar hys oulik.Wimpie nou waar kan ek probeer vir die Campbells??Jy promise net en laat weet niks.LEKKER DAG.

 • 7

  Salam,Seronok dapat jumpa, maaf ye kot2 ada terkasar atau tersalah bahasa sepanjang pertemuan.Yang bestnya event ni dapat mengeratkan hubungan sesama blogger, best sangat dapat kenal yang lain2 Bis kad AB memang cun, balik rumah belek semua bis kad yang saya dapat hahahaa takde keje betul

 • 8

  At last, someone who comes to the heart of it all

 • 9

  I just want to say I’m very new to weblog and absolutely loved you’re website. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly come with great articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your website page.

 • 10

  LOL. Nene was so right in the last reunion when she told Sheree that she chose the wrong team and should have stuck with Nene. I knew right then that Sheree would not be returning. I think even Sheree got a little panicked at that moment.

 • 11

  This genuinely hits home for me, being a smoker of 27 a long time i can truely vouch for those that wish to quit but just cant seem to kick the habit. Recently i just took aggressive steps in order to quit and that i have already been dreading likely in to have my lungs checked to see what the damage is. Definitely i know that this technique is not available everywhere but its excellent to know that it is out there and eventually it will make its way into the mainstream.

 • 12

  Sounds like a good day!At the moment i’m a little bit more into icehockey….fishing sucks with nearly 20cm of ice. Who is Rana, where is your persian wardog?

 • 13

  Tailhooker disse:A Austrália pedirá parte de seus Super Hornet equipados com cablagem elétrica para serem “convertidos” em Growlers no futuro.O pessoal da COPAC deveria estar atento a essa possibilidade, no mínimo, interessante, de equipar algumas células para ter a capacidade de receber sensores, softwares e sistemas do Growler.

 • 14

  Hello Jesse..I found your site andam thrilled to find your "ode to the WEED"..I write books using the metaphor "weeds" as survivors of life..I chose this because of the " chutzpah " of the plant and determination to exist regardless of circumstances/situations..the will to live and move on…thank you

 • 15

  I simply wanted to write a small note to appreciate you for the magnificent tactics you are showing at this site. My prolonged internet investigation has finally been recognized with wonderful ideas to exchange with my two friends. I would express that most of us visitors are truly endowed to be in a perfect community with many marvellous individuals with interesting strategies. I feel quite lucky to have encountered your weblog and look forward to really more amazing times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 • 16

  The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my choice to learn, but I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you can repair when you werent too busy on the lookout for attention.

 • 17

  I simply had to say thanks all over again. I am not sure the things that I would have undertaken in the absence of these aspects revealed by you over such a industry. Entirely was a real hard concern in my circumstances, however , viewing this skilled fashion you dealt with the issue forced me to cry with gladness. I am just happier for the guidance and pray you comprehend what a powerful job you are always providing teaching the mediocre ones with the aid of your webpage. I know that you’ve never met any of us.

 • 18

  My husband and i got absolutely cheerful Ervin managed to carry out his homework while using the ideas he was given from your own blog. It is now and again perplexing to just happen to be giving out tips which usually other folks could have been trying to sell. And we discover we’ve got the blog owner to be grateful to for this. Most of the illustrations you’ve made, the straightforward website navigation, the friendships you aid to instill – it’s mostly sensational, and it’s letting our son and the family feel that the issue is fun, and that is incredibly essential. Thanks for everything!

 • 19

  I want to show some thanks to the writer for bailing me out of this particular matter. Because of looking through the online world and getting opinions which are not beneficial, I thought my life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you have fixed as a result of your main review is a serious case, and the kind that would have adversely damaged my career if I had not come across your site. Your good knowledge and kindness in controlling all the things was precious. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a point like this. I am able to at this moment relish my future. Thanks for your time very much for this expert and amazing guide. I will not think twice to suggest your web sites to anybody who needs to have recommendations about this subject.

 • 20

  I definitely wanted to write a message so as to thank you for some of the fantastic ways you are sharing here. My time consuming internet search has finally been recognized with reliable details to go over with my colleagues. I would express that many of us website visitors are quite lucky to exist in a notable network with many outstanding individuals with useful guidelines. I feel quite happy to have used the web pages and look forward to plenty of more excellent moments reading here. Thank you once again for all the details.

 • 21

  I definitely wanted to develop a quick note in order to express gratitude to you for all of the nice ideas you are giving on this website. My particularly long internet research has at the end been paid with excellent knowledge to talk about with my friends. I would express that we readers are very lucky to dwell in a great site with very many perfect people with beneficial methods. I feel pretty lucky to have come across the web page and look forward to many more enjoyable times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 • 22

  I would like to express my thanks to the writer for rescuing me from this type of incident. Just after surfing around through the world wide web and seeing things which are not beneficial, I was thinking my life was over. Existing without the presence of approaches to the issues you have solved through your post is a crucial case, and those that would have negatively affected my entire career if I hadn’t discovered your web site. The know-how and kindness in controlling a lot of stuff was priceless. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thanks a lot so much for your expert and sensible help. I will not think twice to suggest your web page to anyone who needs to have support about this situation.

 • 23

  I would like to show my appreciation to this writer for bailing me out of this type of instance. As a result of scouting throughout the the net and finding techniques which were not pleasant, I believed my life was over. Being alive devoid of the answers to the difficulties you’ve solved as a result of the guideline is a serious case, as well as the kind which could have in a negative way damaged my career if I hadn’t noticed your blog. Your personal knowledge and kindness in taking care of all things was excellent. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a solution like this. I can at this point relish my future. Thank you so much for your reliable and amazing guide. I won’t be reluctant to refer the blog to anybody who needs counselling on this issue.

 • 24

  Supongo que la batalla de “Los cojones de adama” a la que se refiere Mazi es la de “más o menos” el principio de la tercera… si es así, debo admitir que no sólo estoy de acuerdo, sino que es de lo más espectacular que he visto en cine o tv.

 • 25

  blogger, yang diadakan oleh LG Electronics Indonesia bertajuk Live Borderless, dimana ide saya “Memberdayakan Ekonomi Rakyat” harus mengakui keunggulan ide blogger lain “Blog Sebagai Syarat Mutlak Calon Guru”. Sebuah

 • 26

  Ce que vous dites est très vrai, à ceci près que ça s’applique aussi à quelqu’un qui n’est pas inscrit sur Facebook (à propos des photos et infos diffusées par des proches). Et pour pouvoir contrôler efficacement les publications de vos proches, il n’y a pas 36000 solutions. Il faut s’inscrire … Arg

 • 27

  mai treest nesimtito

 • 28

  Doctrina Comunista, in esenta ei nu a fost rea, mai ales ca anumite forme persista in tari ca Suedia, sau in partidele de stanga din restul Europei. Aplicarea acestei doctrine de oameni cu deficiente psihice, v Stalin, Mao, Ceausescu, etc au dus la compromiterea doctrinei!

 • 29

  office365 windows live safari for windows windows 7 microsoft online

 • 30

  office 365 login microsoft solitaire microsoft word gratis microsoft office 2016 free resume templates microsoft word

 • 31

  office download office download outlook 365 microsoft office 365 wold

 • 32

  buty nike air max 90 essential dark electric blueair jordan retro 3 gamma blue mint green kyrie 10 collaborativeip../

 • 33

  nike sb blazer low blacknike kobe 11 royal blue mens salomon xt hawk purple red socialliberalso../

 • 34

  nike free flyknit 3.0 purple blacknike air max tailwind 7 purple white kobe 10 elite release healthyhomedesi../

 • 35

  nike 2010 air maxnew nike air max express 2013 jordan 9 red and white eyecon-media.co../

 • 36

  Seasoned users cours du bitcoin btc en euros are balked, with one reader claiming the immature, simpler navy “lacks the functions and data measure up to brokers have provided instead of years.”

  Investors have demolished the cleverness to see to in abroad shares, the new service is uncompetitive for those with portfolios of £100,000 or more, and underlying information there investment trusts is absent.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!