RSS Feed

Români, Suleyman e în piața Taksim și protestează

vezi toate articolele de
03 Jun 2013 la 09:09 5 comentarii 709 vizualizari.

Bilanţul negru al protestelor din Turcia din ultimele zile este de: aproximativ 500 de răniți doar în Istanbul (excludeți știrile din România care la ora 7 dimineața încă mai anunțau miraculoasa cifră 79 – în realitate sunt mult mai mulți) și spre 2000 de oameni reținuți.

Protestele împotriva reducerii suprafeţelor verzi din Parcul Gezi au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan și politicilor lui islamiste. Premierul plănuia să construiască o moschee și să reconstruiască cazarma otomană Topçu Kişlasi, distrusă în 1940. Locul urma să devină complex turisticși ar fi inclus și un mall. În proiect se stipula și distrugerea unui centru cultural numit după primul președinte ales al țării Kemal Atatürk (29 octombrie 1923). De fapt, planurile de reconstruire, după cum spun unii ar fi fost provocatoare datorită istoriei Pieței Taksim unde au avut loc majoritatea protestelor populare și ale clasei muncitoare turce.

Sute de manifestanţi au încercat sâmbătă să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piaţa Taksim unde se aflau alte câteva mii de protestatari. (pozele folosite sunt de aici)

Nu-mi vine să cred că cineva își mai poate imagina că protestele din Turcia sunt niște simple proteste ale ecologiștilor deși am auzit și citit asta în diverse părți…

Printre demonstranții pe care toată lumea se grăbește să-i numească ba ecologiști – ba socialiști și sindicaliști sunt și musulmani anti-capitaliști. Nu mai este vorba doar de parcul pe care vroiau să-l sacrifice în favoarea religiei și tradițiilor (oare de ce vizualizez Catedrala Mântuirii când mă gândesc la asta?!) ci despre un protest împotriva lui Erdogan. Una dintre lozincile scandate de protestatari a fost: Oamenii nu se vor pleca în fața ta, Erdogan! Iar unul dintre protestatari, profesor de politologie Koray Caliskan a declarat pentru Reuters – Noi nu avem guvern, noi îl avem pe Tayyip Erdogan. Și a adăugat: acesta este începutul unei veri de proteste!

S-a mai scandat și Erdogan chimicul – cu referire directă la acuzațiile premierului care vizau atacurile siriene cu arme chimice considerate de protestatari ca fiind false și menite să ofere SUA un pretext pentru a ataca Siria direct. În urmă cu două săptămâni, pe 16 mai, Erdogan se întâlnise cu Barack Obama în Washington unde au ținut și o conferință de presă pe temele războiului din Siria și legăturile economice dintre Turcia și SUA. În piața Taksim s-a mai strigat și umeri la umeri împotriva fascismului și demisia guvernului. Asta în urma recentelor descoperiri făcute de către grupul de hackeri RedHack care a publicat documente ale serviciilor secrete turce despre relațiile dintre Erdogan și gruparea de extremă dreapta Sunni. Până în momentul publicării documentelor guvernul Erdogan învinovățise guvernul sirian de recentele atentate cu mașini capcană din Reyhalni în care au murit 51 de oameni și alți 100 au fost răniți.

Inițial, când am citit că directorul filialei din Ankara a postului TV Kanal D a fost reţinut de polițiștii turci (duminică) pentru că ar fi susținut manifestațiile m-am gândit că e o știre de fapt divers. Apoi am mai citit și că Suleyman însuși, jucat de actorul Halit Ergenc, a fost văzut în piața Taksim alături de soția sa, în mijlocul manifestanților. Suleyman e pe stradă și se bate cu autoritățile turcești deci. Asta da lovitură pentru fanii serialului Suleyman Magnificul – un serial profund tradiționalist (de altfel de mare succes în România).

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


5 comments
 • 1

  Turcia are miscare civica pentru ca elitele lor, spre deosebire de ale noastre in postromânism, nu si-au luat la misto valorile nationale pierzând increderea strazii.

 • 2

  „elitele lor, spre deosebire de ale noastre”; „postromânism”; „încrederea strazi” :lol:

 • 3

  Dora,

  In Turcia, garantul revolutiei lui Ataturk si implicit al democratiei este Armata.

  Turcia a sarbatorit anul trecut 60 de ani de cand a aderat la NATO, asa ca atunci cand un guvern o ia pe miriste, armata ii arata nuielusa. Traiasca armata turca!

 • 4

  Dora, pardon, nu stiu de ce te tot botez.

 • 5

  @Jaco: te pomeneste poate Doria. nu cred varianta cu armata, ar fi prea simplu.

  Dora Constantinovici
  2013-06-04 12:11:15 | Raporteaza

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!